Comuna Beidaud este situată în extremitatea sudică a teritoriului GAL Muntii Macinului - Dunarea Veche. Comuna Beidaud are în componenţă 3 sate, respectiv: Beidaud – reşedinţa de comună, Neatîrnarea – situat la 13 km faţă de reşedinţa de comună şi Sarighiol de Deal – situat la o distanţă de 7 km faţă de reşedinţa de comună.Populaţia comunei Beidaud este de 1599 locuitori. În ceea ce priveşte structura etnică a populaţiei, o pondere importanta o au aromânii (https://ro.wikipedia.org/wiki/Aromâni) si intr-un numar mai mic, rromii. Suprafaţa administrativă a comunei este de 128,44 km2, din care peste 85% reprezintă suprafaţă agricolă.. Economia comunei este preponderent agrară, neexistând activitate industrială şi nici servicii. În ceea ce priveşte comerţul, aceasta activitate este puţin dezvoltată. Populaţia activă a comunei este ocupata preponderent în agricultură.
Reprezinta o traditie istorica pentru locuitori cresterea animalelor, in special a oilor. Prima menţionare documentare a localităţii Beidaud a fost în Defterul din 1573, sub numele de Bey- Dacoud. Sub aceeaşi denumire apare şi în Defterul din 1584, pentru ca în secolul al XVII-lea să apară menţionată de către călătorul turc Evlia Celebi. Harta austriacă din 1790 localizează aşezarea sub un nume foarte apropiat de cel actual, şi anume Beudaude, pentru ca adentul polon Korsak să menţioneze în notele sale de călătorie din 1849 denumirea de Beidaud.
Ulterior, Beidaudul este menţionat şi în Fondul Tpiurilor otomane din 1864 – 1877. Neatârnarea, sat amplasat pe malul pârâului Cail – Dere, apare în Defterele otomane din 1543 şi 1584 sub numele de Cayalr – Dere. Este de asemenea amintită în Defterul generalului otoman din 1573. Cail – Dere apare şi în hărţile militare din 1790 (cea austriacă) şi respectiv 1828 (cea rusească). Satul Sarighiol de Deal este de asemenea amintit în documentele secolului XVI-lea, în Defterele otomane din 1543 şi 1584, precum şi în Defterul general din 1573. Până la sfârşitul secolului XIX din comună mai făcea parte şi localitatea Hagi – Avat, sat ce a fost distrus de turci în timpul războiului din 1877 – 1878, locuitorii mutându-se în satul Panduru. Pe teritoriul comunei Beidaud se află un număr de 17 obiective arheologice, care aparţin unei perioade de timp ce acoperă neoliticul, epoca bronzului, prima şi a doua epocă a fierului, perioadele romană şi romano bizantină. Cele mai semnificative sunt menţionate în lista monumentelor istorice din 2010 aprobată prin Ordinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural nr. 2361/2010, printre care menţionăm:
- Situl arheologic de la Beidaud – sat Beidaud, comuna Beidaud, pe dealul Calebaiîr, la 2,5 km NV de sat. Situl este amplasat între Valea Cailderea şi Valea cu Cişmea, pe platoul unui deal al cărui înalţime creşte uniform de la sud la nord. Cele mai vechi urme de locuire aparţin epocii fierului şi sunt atribuite fazei a II a Culturii Babadag. La sfârşitul secolului al VI-lea a. Chr. aşezarea a fost fortificată pe laturile de nord şi vest cu două valuri cu şanţuri la exterior, în vreme ce la sud şi la est, unde panta dealului era mai accentuată, a fost ridicat doar un val. Deşi au fost realizate pe o suprafaţă relativ mică, cercetările arheologice din acest sit au adus contribuţii importante la cunoaşterea civilizaţiei getice de pe teritoriul Dobrogei. Cantitatea mare de ceramică grecească descoperită în această locaţie, constituie dovada unui schimb între autohtoni şi coloniile întemeiate pe litoralul Mării Negre.
- Fortificaţie latène, cultura geto – dacică – sat Beidaud, comuna Beidaud, pe dealul Calebaiîr, la 2,5 km NV de sat;
- Fortificaţie Hallstatt – sat Beidaud, comuna Beidaud, pe dealul Calebaiîr, la 2,5 km NV de sat;
- Cişmea romană – epoca romană – sat Beidaud, comuna Beidaud, “La Cişmea”, la 3 km NV de sat, la N de fortificaţii;
- Necropolă – epoca romană târzie – sat Beidaud, comuna Beidaud, la 3 km VNV de sat, la V de fortificaţii;
- Villa rustica, epoca romană – sat Neatârnarea, comuna Beidaud, la cca. 2,8 km NNV de satul Sarighiol de Deal şi 1,1 km SE de satul Neatârnarea;
- Biserica ortodoxă “Aducerea moaştelor Sf. Nicolae” – sat Beidaud, comuna Beidaud, intravilan (ridicată de localnici în anul 1872);
Printre punctele de interes turistic, de menţionat sunt biserica cu hramul „Sfântul Nicolae” ce datează de la mijlocul secolului al XIX-lea din satul Beidaud precum şi aşezarea fortificată, situata pe un pinten de deal de la confluenţa a două pârâiaşe, ce se întinde pe o suprafaţă de 2,5 ha. Pe teritoriul administrativ al comunei se află 1120 ha de zonă protejată. Rezervaţia naturală Beidaud, care adăposteşte una din cele mai întinse suprafeţe cu vegetaţie de stepă şi silvostepă pe şisturi verzi din Dobrogea şi din restul ţării. Rezervaţia este traversată de numeroase cursuri de apă permanente, fapt ce asigură diversitatea habitatelor pentru diferite specii ale faunei. Rezervația prezintă o importanță deosebită și datorită identificării aici a unui tip de habitat prioritar, respectiv situri importante pentru orhidee, specii ce sunt protejate şi conservate. Rezervația se distinge și prin prezența a 3 specii din genul Crocus (sofran, brânduşe). Un eveniment de anvergura internationala care se organizeaza anual in comuna Beidaud, in satul Sarighiol de Deal este Festivalul International al Pastoritului.
Contact Primaria comunei BEIDAUD:
- http://www.primariabeidaud.paginadestart.com
- Beidaud, Str. Primariei nr.21, cod postal 827010, judetul TULCEA
- Tel: 0240 564 848; Fax: 0372 891 752; e-mail: primariabeidaud@yahoo.com