Comuna Valea Teilor este situată în extremitatea nord-estica a teritoriului GAL Muntii Macinului - Dunarea Veche.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Valea Teilor se ridică la 1.447 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.567 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români, la care se adauga cu o minoritate de rromi.
Sat component cândva al comunei Izvoarele, actualmente comună de sine stătătoare, fără alte sate componente, comuna Valea Teilor dispune de date destul de contradictorii în legătură cu momentul fondării satului. Una din surse este afirmaţia învăţătorului Simion Vasile, citat de D. Şandru, care declara: "Se pare că primii locuitori ai satului au fost tătarii. Cele dintâi familii de români, care s-au aşezat în sat, pe la 1780, sunt familiile Mutilică, Porneală, Butuc, Crivăţ, venite din Basarabia de Sud, de frica serviciului militar, care la ruşi era prea lung. La acestea s-au adăugat, cu timpul, alte familii venite tot din Basarabia, precum şi familiile Cordon, Pipirigeanu, etc., venite din Muntenia şi familiile Jărpălău, Cosmeanu şi altele, din Transilvania". Acelaşi învăţător, citând pe bătrânul aromân Vasile Carastoian, afirma că: ştie din spusele bătrânilor, că în poieniţa care era pe vremuri unde este azi satul s-au aşezat mai întâi nişte ţigani lingurari, veniţi din Şocarici judeţul Ialomiţa. Mai târziu, pe la 1855, au venit şi s-au aşezat numeroase familii de români şi aromâni, printre care familii stabilite aici sunt: Şendreştii, Butuceştii, Mutiliceştii, Carastoeneştii, Tuzlăreştii. Aceste familii erau venite din Basarabia, Transilvania şi Macedonia. În urmă au mai venit alte familii din Transilvania şi din toate părţile. Au venit şi bulgari, care însă, la 1880 s-au reîntors iarăşi la locurile lor de origine iar de pe urma lor a rămas numele de Mahalaua bulgărească.
In conformitate cu diferitele subiecte monetare metalice descoperite spontan pe teritoriul comunei, prezenta umana se facea simţita inca din epoca bizantina. Astfel, in diferite colectii particulare exista numeroase monede bizantine schifate s.a. De asemenea, exista relatări ale unor localnici, despre diferite depozite de amfore, descoperite de viiturile pâraielor care înconjoară comuna, dar distruse in principal de condiţiile meteorologice. Totusi, cea mai deosebita descoperire, de data aceasta oficializata prin prezenta in Muzeul de Istorie Tulcea, este o mica statueta de bronz (14 cm), reprezentare unica a zeului Eros, ornamentata cu un corn al abundentei si cu o vita de vie, evidenţiind probabil persistenta cultivării vitei de vie in aceasta zona.
Demna de menţionat, este o structura de pamant, avand baza de circa 10 metri latime si 4 metri inaltime, de tip limes, in lungime de peste 10 kilometri, situata in nord-vestul comunei, denumita popular „Troian”, neexploatată inca arheologic, dar plina de elemente monetare bizantine. Războiul de Independenta determina ocuparea spaţiul danubiano-pontic cu numeroase efective de ciobani transhumanti, veniti din toate zonele istorice romanesti, contribuind la dezvoltarea comunei Valea Teilor (Meidanchioi), moment când încep sa apăra si primele atestări documentare pe diferite carti de cult, dar si diferite documente de arhiva care plasează existenta romanilor de religie ortodoxa. Razboaiele mondiale au avut rolul de a întrerupe dezvoltarea comunei, numeroşi fii ai satului devenind eroi ai neamului pe diferite fronturi. Perioada interbelica determina împroprietărirea sătenilor prin reforma agrara a regelui Ferdinand, aceasta fiind singura perioada prospera a comunei. După 1948, regimul comunist se impune prin masuri extreme ce afectează proprietatea: cooperativizarea agriculturii, munca in colectiv. In 17.01.1958, are loc o răbufnire violenta împotriva colectivizării si a aparatului specific acesteia, soldata cu asediul comunei vreme de 2 saptamani de trupe militare, cu peste 100 de arestaţi. Aceasta revolta determina comasarea administrativa abuziva, in 1968, cu comuna Izvoarele. Reînfiinţata prin Legea nr.103/2005, comuna intra in legalitate, in 30.10.2005.
Ocupaţia de bază a locuitorilor comunei Valea Teilor este agricultura.
Comuna Valea Teilor beneficiază de un potenţial turistic ridicat, reprezentat de o serie de resurse turistice: Parcul National Muntii Macinului, luciu de apa, Izvorul Tămăduirilor – loc de pelerinaj creştin ortodox, anual, în prima vineri după Paşti, Monumentul eroilor din cele două războaie mondiale (Troiţă 1947), Fântâna lui Moruzov, ridicată în 1939 de Mihail Moruzov.
Contact Primaria comunei VALEA TEILOR:
- http://www.primariavaleateilor.paginadestart.com;
- Valea Teilor, str. Mihai Viteazu nr.24, județul Tulcea, cod poștal 827108;
- Tel: 0240 541 881; 0240 541 894; Fax: 0240 708644; E-mail: secretar@valeateilor.ro